Lubię piec murzynka nie tylko dlatego, że jest smaczny, ale również dlatego, że robi się go szybko i łatwo. Polecam dodanie do ciasta wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych bo według mnie rewelacyjnie do niego pasują.
Składniki:
- 1 margaryna
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewać w garnku o grubym dnie do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odlać ½ szklanki masy na polewę, resztę ostudzić.
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać ostudzoną masę i żółtka, całość dokładnie wymieszać.
- Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180oC przez 45 minut. Ciasto ostudzić i polać odlaną wcześniej polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz