środa, 5 listopada 2014

Ozorki w sosie chrzanowym


Chyba najpopularniejszym sposobem na podanie ozorów jest przygotowanie ich w sosie chrzanowym. To jedno z klasycznych dań i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:
ozorki:
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
sos chrzanowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml bulionu
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie.
  2. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę.
  4. Przygotować sos:
  • Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć przez chwilę.
  • Cały czas mieszając powoli wlewać chłodny bulion i nie przerywając mieszania zagotować go.Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej bulionu.
  • Dodać chrzan, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować.
5. Ozory pokroić po skosie w plastry i polać sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print