Chyba najpopularniejszym sposobem na podanie ozorów jest przygotowanie ich w sosie chrzanowym. To jedno z klasycznych dań i smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
ozorki:
- marchew
- pietruszka
- seler
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml bulionu
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie.
- Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę.
- Przygotować sos:
- Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć przez chwilę.
- Cały czas mieszając powoli wlewać chłodny bulion i nie przerywając mieszania zagotować go.Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej bulionu.
- Dodać chrzan, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz