czwartek, 13 listopada 2014

Tort kakaowy z masą chałwową i wiśniami


Niedawno w ramach prezentu urodzinowego dla koleżanki upiekłam tort z wiśniami oraz masą z bitą śmietaną i chałwą. Tort udekorowałam czekoladą plastyczną i masą cukrową. Tort wyszedł fajny, niezbyt słodki.

Składniki:
biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
krem:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 100 g chałwy
  • 60 ml mocnej kawy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
dodatkowo:
  • ¾ szklanki likieru kawowego
  • słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g)
  • wiśnie w zalewie
dekoracje:

Wykonanie:
  • biszkopt:
  1. Mąkę, kakao i przyprawę przesiać przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać z cukrem aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  3. Dalej ubijając dodać po jednym żółtku.
  4. Do jajek dodawać porcjami przesianą mąkę, delikatnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do tortownicy, piec w temperaturze 175oC przez 45 minut do suchego patyczka.
  • krem:
  1. Kawę zaparzyć, chałwę drobno pokruszyć,  żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kawie. Kawę z żelatyną można podgrzać ale nie można zagotować. Kawę z żelatyną ostudzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
  3. Nie przerywając miksować śmietanę (na małych obrotach miksera) powoli dodawać kawę z żelatyną.
  • plastyczna czekolada:
  1. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.
  2. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić.
  3. Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać.
  4. Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
  5. Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.
  • tort:
  1. Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 3 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch.
  2. Pierwszy biszkopt nasączyć likierem kawowym, posmarować połową dżemu wiśniowym, następnie ułożyć odsączone wiśnie oraz krem. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki.
  3. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć likierem, posmarować resztą dżemu, ułożyć wiśnie i krem. Biszkopt ponownie wstawić na 15 minut do lodówki.
  4. Na masę ułożyć ostatni biszkopt, nasączyć i posmarować resztą masy. Można zostawić odrobinę masy do dokończenia dekoracji.
  • dekoracja:
  1. Czekoladę rozwałkować na prostokąt o wymiarach obwodu i wysokości tortu, przyciąć nożem. Można to zrobić na papierze śniadaniowym. Jeśli czekolada się za bardzo rozgrzała w czasie wałkowania odstawić ją na chwilę.
  2. Brzegi czekolady rozgrzać lekko palcami, obłożyć tort czekoladą i skleić brzegi.
  3. Wyrównać wierzch tortu resztą masy, ułożyć róże i kokardę z czekolady plastycznej i masy cukrowej.








3 komentarze:

  1. Chyba wiem dla kogo był ten tort :). Może nie widziałam wszystkich Twoich tortów, ale też coś mi się wydaje że to Twój Meisterstuck! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie to chyba pierwszy tort co sama upiekłam, którego wygląd mi się podoba :) Zawsze mówiłam, że nie potrafię dekorować tortów, więc postanowiłam coś z tym zrobić. Czekałam tylko na jakąś okazję :) Dodam tylko, że był to tort niespodzianka i decyzja żeby go upiec to był spontan bo obiecałam, że po prostu upiekę jakieś ciasto.

      Usuń
    2. Spontany są najlepsze :)

      Usuń

Print