Słodka a zarazem pikantna galaretka. Dzięki kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin i mięs. Tak samo dobrze pasuje do jajek.
Składniki:
- 250 g korzenia chrzanu
- 125 ml octu owocowego
- 250 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- cukier żelujący - porcja na 500 g owoców
Wykonanie:
- Chrzan obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z octem.
- Dodać kurkumę, sól i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dodać cukier żelujący i gotować według instrukcji na opakowaniu.
- Chrzan przełożyć do słoików i pasteryzować.
- Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Miksujesz chrzan z octem w blenderze zamiast ucierać? Brzmi genialnie :) odpada cały proces żmudnego ucierania i płakania! Muszę wypróbować na te święta.
OdpowiedzUsuń