Ostre ogórki marynowane w zalewie z chilli. Zamiast suszonego chilli można użyć świeżych papryczek. Ogórki idealnie pasują do piwa i pikantnych sałatek.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki soli
- cebula
- liście laurowe po 1 na każdy słoik
- po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik
- 1 łyżka gorczycy
- zalewa (może się okazać że potrzeba więcej zalewy, ja zużyłam zalewę z 2 szklanek octu):
- 1 szklanka octu 10%
- 2 szklanki wody
- 14 łyżek oleju
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżeczek chilli
Wykonanie:
- Ogórki umyć, zostawić całe lub pokroić w grube plastry. Następnie posypać solą, wymieszać i odstawić na 1,5 - 2 godziny.
- Przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować a następnie zalewę ostudzić.
- Ogórki odcedzić, przełożyć do słoików, dodać po kilka ząbków czosnku pokrojonego w plastry, 1 - 2 plastry cebuli, 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie, kilka ziaren gorczycy, zalać zalewą i zakręcić słoiki.
- Słoiki pasteryzować gotując je w wodzie przez 5 - 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz