środa, 2 września 2015

Leczo z kociołka


I mamy kolejny przepis z serii Tata Gotuje. W kociołku można przygotować wiele dań. Tym razem mój mąż robił leczo. Leczo wyszło rewelacyjnie a to, że było robione na ognisku nadało mu specyficzny smak i zapach.
Ilość składników zależy od własnych gustów.



Składniki:
  • 3 - 4 duże cebule
  • 3 - 4 kiełbaski
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • przecier pomidorowy
  • papryka mielona ostra
  • papryka mielona słodka
  • sól
  • pieprz
  • olej


Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę pokroić w plastry, paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski, czosnek pokroić w plastry.
  2. W kociołku rozgrzać olej a następnie usmażyć cebulę i kiełbasę. Dodać paprykę, czosnek i smażyć aż odrobinę zmięknie.
  3. Do warzyw dodać wodę i przyprawy, doprowadzić i do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez co najmniej godzinę aż wszystkie składniki się połączą i przejdą smakiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print