I mamy kolejny przepis z serii Tata Gotuje. W kociołku można przygotować wiele dań. Tym razem mój mąż robił leczo. Leczo wyszło rewelacyjnie a to, że było robione na ognisku nadało mu specyficzny smak i zapach.
Ilość składników zależy od własnych gustów.
Składniki:
- 3 - 4 duże cebule
- 3 - 4 kiełbaski
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone papryki
- 4 - 5 ząbków czosnku
- przecier pomidorowy
- papryka mielona ostra
- papryka mielona słodka
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę pokroić w plastry, paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski, czosnek pokroić w plastry.
- W kociołku rozgrzać olej a następnie usmażyć cebulę i kiełbasę. Dodać paprykę, czosnek i smażyć aż odrobinę zmięknie.
- Do warzyw dodać wodę i przyprawy, doprowadzić i do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez co najmniej godzinę aż wszystkie składniki się połączą i przejdą smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz