Przepis na jajka po afrykańsku pochodzi z programu Gordona Ramsay`a. Danie to nie tylko rewelacyjnie wygląda ale jest równie pyszne. Pikantne i dobrze doprawione a do tego posypane świeżymi ziołami.
Składniki:
- 1 cebula
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 średni pomidor
- kumin (kmin rzymski)
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- ½ pęczka świeżej kolendry
- ½ pęczka szczypioru
- olej
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek i papryczkę chilli pokroić w plastry. Pomidora sparzyć i ściągnąć z niego skórkę a następnie pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę, czosnek i chilli. Dodać łyżeczkę kuminu i smażyć do miękkości.
- Do warzyw dodać pomidory, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilę.
- Warzywa rozgarnąć a w puste miejsca wbić jajka. Patelnię przykryć i smażyć przez ok 5 minut do momentu aż białko się zetnie, natomiast żółtko zostanie płynne.
- Usmażone jajka posypać posiekanym szczypiorem i kolendrą.
Bardzo fajny pomysł na treściwe śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńDorobiłem do tego jeszcze grzanki czosnkowe z serem i przyznaję si, że było pyszne nie tylko w mojej opinii ! :)
OdpowiedzUsuń