Przepis na to ciasto dostałam w zeszłym roku, ale dopiero teraz zdecydowałam się go zrobić. Bardzo lubię drink Mojito zarówno wersję alkoholową jak i bezalkoholową więc byłam naprawdę mile zaskoczona, że smak ciasta był podobny do smaku drinka.
Składniki:
- 1 szklanka posiekanej świeżej mięty i kilka łodyg mięty
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki cukru
- skórka starta z 2 limonek
- 2 łyżki soku z limonki
- 50 ml ciemnego rumu
- ⅓ szklanki oleju
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do dekoracji:
- 250 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietana fix
- 2 łyżeczki cukru pudru
- skórka otarta z 1 limonki
Wykonanie:
- Miętę dodać do mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie mleko wystudzić i odcedzić od mięty.
- Cukier utrzeć ze skórką z limonki, dodać mleko, sok z limonki, olej i rum. Wszystko zmiksować.
- Wymieszać ze sobą obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki partiami dodawać do mokrych cały czas miksując.
- Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut. Ciasto wystudzić.
- Śmietanę szybko ubić, dodać cukier i śmietana fix i miksować jeszcze przez chwilę. Ciasto posmarować ubitą śmietaną i udekorować startą skórką z limonki i miętą.
Oryginalny wypiek, bardzo ciekawie musiał smakować :)
OdpowiedzUsuńWOW. Niespotykany przepis. Zawsze Mojito kojarzyło mi się z drinkiem!
OdpowiedzUsuń