czwartek, 17 września 2015

Naleśniki ze śliwkami


Świetne naleśniki z nadzieniem śliwkowym, posypane prażonymi migdałami. Można je podawać jako samodzielne danie, lub z ulubionymi lodami jako deser. Polecam.



Składniki:
  • 1 garść migdałów w płatkach
  • kilka naleśników
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 500 g śliwek
  • 40 ml brandy lub śliwowicy

Wykonanie:
  1. Migdały wsypać na rozgrzaną suchą patelnie, prażyć aż migdały zbrązowieją.
  2. Naleśniki usmażyć według dowolnego przepisu np. tego.
  3. Śliwki umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
  4. Cukier skarmelizować, dodać śliwki, wymieszać i zagotować. Przyprawić alkoholem i cynamonem.
  5. Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać.
  6. Nadzienie przełożyć do naleśników i zwinąć je w rulon.
  7. Podawać posypane prażonymi migdałami i polane resztą nadzienia ze śliwek.





2 komentarze:

  1. Właśnie sieę rozgladam za przepisami na śliwki, bo wyjatkowo fajne mamy w tym roku...
    A naleśniki - każde i zawsze - kochamy z calego serca!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Print