Świetne naleśniki z nadzieniem śliwkowym, posypane prażonymi migdałami. Można je podawać jako samodzielne danie, lub z ulubionymi lodami jako deser. Polecam.
Składniki:
- 1 garść migdałów w płatkach
- kilka naleśników
- 3 łyżki cukru
- 40 g masła
- 500 g śliwek
- 40 ml brandy lub śliwowicy
Wykonanie:
- Migdały wsypać na rozgrzaną suchą patelnie, prażyć aż migdały zbrązowieją.
- Naleśniki usmażyć według dowolnego przepisu np. tego.
- Śliwki umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
- Cukier skarmelizować, dodać śliwki, wymieszać i zagotować. Przyprawić alkoholem i cynamonem.
- Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać.
- Nadzienie przełożyć do naleśników i zwinąć je w rulon.
- Podawać posypane prażonymi migdałami i polane resztą nadzienia ze śliwek.
świetne naleśniki ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sieę rozgladam za przepisami na śliwki, bo wyjatkowo fajne mamy w tym roku...
OdpowiedzUsuńA naleśniki - każde i zawsze - kochamy z calego serca!
:)