Połączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje.
Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur
- 2 - 4 gruszki
- płatki migdałowe
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
- Ser pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez moment. Następnie dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową i gotować aż sos zgęstnieje. Sos ściągnąć z ognia, dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
- Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
- Formę do pieczenia wykleić ciastem. Następnie wlać sos i równo rozprowadzić. Na sos ułożyć gruszki a całość posypać płatkami migdałowymi.
- Piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz