Kilka razy kupowałam takie paluchy w cukierni i na tyle mi posmakowały, że postanowiłam je sama zrobić. Wyszły lekkie i pyszne. Moje paluchy wyszły grube więc następnym razem zrobię je znacznie cieńsze.
Składniki:
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania paluchów
- cukier do posypania paluchów
Wykonanie:
- Mleko, wodę, masło i sól zagotować w garnku o grubym dnie, następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko mieszać by powstała jednolita masa. Gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić.
- Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne.
- Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia cienkie paski.
- Paluszki obsypać cukrem i piec w temperaturze 200oC przez około 15 minut do momentu aż ciastka będą miały złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz