poniedziałek, 29 września 2014

Ciasteczka dyniowe przekładane powidłami


Tym razem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał).
Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami.

Składniki:
  • 50 g masła
  • ⅓ szklanki białego cukru
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 250 g musu z dyni
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • powidła
Wykonanie:
  1. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól, całość wymieszać.
  2. Masło utrzeć z białym i brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku.
  3. Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
  4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę w sporych odstępach.
  5. Ciastka piec w temperaturze 180oC przez 10 - 12 minut.
  6. Ostudzone ciastka przełożyć powidłami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print