Tym razem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał).
Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami.
Składniki:
- 50 g masła
- ⅓ szklanki białego cukru
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- 250 g musu z dyni
- ¼ szklanki oleju
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- powidła
- Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól, całość wymieszać.
- Masło utrzeć z białym i brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku.
- Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę w sporych odstępach.
- Ciastka piec w temperaturze 180oC przez 10 - 12 minut.
- Ostudzone ciastka przełożyć powidłami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz