Ravioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i przygotować ravioli z dynią i masłem szałwiowym.
Ravioli robiłam pierwszy raz więc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne.
Składniki:
farsz:
- 250 g musu z dyni
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 jajko
- sól morska
- pieprz
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 białko
- świeże liście szałwii
- 3 łyżki masła
- Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać dynię, migdały, bułkę tartą, jajko, kurkumę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz zagotować, zmiksować blenderem a następnie ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki.
- Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez sito i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie do którego wbić 2 jajka i żółtko. Ciasto zagnieść dodając w trakcie po łyżce gorącej wody. Wyrobione ciasto zawinąć w ścierkę i zostawić na godzinę żeby odpoczęło i zmiękło.
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (tak żeby było widać sęki stolnicy) starając się żeby ciasto było w kształcie prostokątu.
- Jeden płat ciasta posmarować białkiem a następnie nałożyć farsz małą łyżeczką w odstępach ok. 3 cm. Na farsz położyć po kawałku liścia szałwii Ciasto z nadzieniem przykryć drugim kawałkiem ciasta a następnie docisnąć palcami ciasto między nadzieniem żeby się skleiło. Radełkiem wyciąć kwadraty tak, żeby nadzienie było w środku.
- Zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucić ravioli i gotować przez około 4 minuty.
- W tym samym czasie na patelni rozpuścić masło i dodać do niego garść szałwii chwilę smażyć.
- Ravioli wyciągać z wody łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z masłem. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć, można doprawić solą i pieprzem.
- Ravioli przełożyć na talerz i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz