Przepis na tą roladę dostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- ok. 1 kg jabłek
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia. ubijać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.
- Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć starte jabłka a następnie wylać ciasto.
- Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut.
- Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto w ciasną roladę. Ciasto zostawić do wystudzenia tak żeby zakładka znalazła się na spodzie ciasta. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz