Piekłam już ciasto drożdżowe z kruszonką i z owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek gęstego musu z dyni
- 90 ml oliwy z oliwek
- ¼ szklanki łuskanych pestek dyni
- Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn: drożdże, 1 łyżkę mąki, ½ łyżki cukru i 2 łyżki mleka wymieszać, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 10 minut, żeby drożdże wyrosły.
- Mąkę wymieszać z drożdżami, dynią, cukrem, solą i mlekiem, wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać więcej mąki.
- Do ciasta dodać oliwę i pestki dyni, ciasto wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu żeby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i zostawić by jeszcze raz wyrosło.
- Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz