Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek mleka
- 200 g masła
- 4 jajka
- ½ łyżeczki soli
- Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, trochę masła i jajko. Ciasto wyrobić dodając po trochu resztę masła i jajka. Ciasto wyrobić, można dodać jeszcze trochę mąki ale ciasto powinno być w miarę rzadkie.
- Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je szybko zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Po wyciągnięciu ciasta z lodówki zostawić je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 16 części.
- Z każdej części ciasta oderwać mały kawałek, z obu części uformować kulki, w większej zrobić wgłębienie i przykleić w nim mniejszą kulkę. Tak uformowane bułeczki układać obok siebie w keksówce. Brioszki można również piec osobno.
- Odstawić ciasto w ciepłe miejsce żeby jeszcze raz wyrosło a następnie piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz