czwartek, 9 października 2014

Zupa dyniowa z prażonymi migdałami



Bardzo dobra zupa ze świeżym imbirem, podawana z uprażonymi płatkami migdałowymi. Z wcześniej przygotowanym musem dyniowym, zrobienie tej zupy nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kopiasta łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 500 g musu z dyni
  • ½ soku z pomarańczy
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 g serka białego kremowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • płatki migdałowe
Wykonanie:
  1. Uprażyć migdały: Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać płatki migdałowe, prażyć na małym ogniu co chwilę potrząsając patelnią do momentu aż płatki się zarumienią.
  2. Masło rozpuścić z oliwą, dodać imbir i smażyć przez około minutę. Następnie dodać mus z dyni i smażyć przez kilka minut.
  3. Do dyni dodać bulion, sok pomarańczowy, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zupę gotować przez około 30 minut.
  4. Dodać ser i zmiksować blenderem.
  5. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print