Bardzo dobra zupa ze świeżym imbirem, podawana z uprażonymi płatkami migdałowymi. Z wcześniej przygotowanym musem dyniowym, zrobienie tej zupy nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 kopiasta łyżeczka startego świeżego imbiru
- 500 g musu z dyni
- ½ soku z pomarańczy
- 1 szklanka bulionu
- 100 g serka białego kremowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
- płatki migdałowe
- Uprażyć migdały: Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać płatki migdałowe, prażyć na małym ogniu co chwilę potrząsając patelnią do momentu aż płatki się zarumienią.
- Masło rozpuścić z oliwą, dodać imbir i smażyć przez około minutę. Następnie dodać mus z dyni i smażyć przez kilka minut.
- Do dyni dodać bulion, sok pomarańczowy, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zupę gotować przez około 30 minut.
- Dodać ser i zmiksować blenderem.
- Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz