Po wydrążeniu dyni zostało mi sporo pestek. Aby dobrze się łuskały i można je było trochę dłużej przechować, warto je wysuszyć. Ja suszyłam pestki w piekarniku z ustawionym termoobiegiem i zrobiłam to w szybszy sposób czyli trzymając pestki w piecu przez godzinę (przy włączonym piekarniku) i jeszcze godzinę po wyłączeniu grzania i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
By ususzyć pestki dyni potrzebujemy jedynie dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekarnik z termoobiegiem.
Na początek rozkładamy pestki równomiernie na całej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem.
Szybszy sposób to ustawienie temperatury piekarnika na 90oC, włączenie termoobiegu i suszenie pestek przez 1 godzinę, a następnie wyłączenie grzania i pozostawienie pestek w ciepłym piekarniku na kolejną godzinę lub do momentu aż piekarnik ostygnie.
Ten sposób polecam gdy mamy zamiar szybko wykorzystać pestki bez dłuższego przechowywania.
Drugi sposób to ustawienie temperatury piekarnika na 60oC, włączenie termoobiegu i suszenie pestek przez co najmniej 2 godziny. Jeśli pestki są dobrze wysuszone można je wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz