Ostatnio zostało mi trochę ciecierzycy więc postanowiłam zrobić z niej kotlety. Zrobiłam kotlety z ½ szklanki suchej cieciorki, akurat dla 2 osób, ale warto je zrobić z całej szklanki cieciorki.
Do kotlecików świetnie pasuje sos pomidorowy.
Składniki:
- ½ szklanki ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- ½ pęczku natki pietruszki
- 1 łyżeczka sumaku
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Ciecierzycę namoczyć przez noc w dużej ilości wody a następnie ugotować do momentu aż będzie miękka.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Cebulę dodać do ciecierzycy i zmiksować blenderem, można zostawić kilka ziaren ciecierzycy w całości.
- Do cieciorki dodać mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sumak, zmielone lub rozdrobnione w moździerzu kolendrę i kumin, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kotlety.
- Kotlety smażyć w dużej ilości oleju aż zbrązowieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz