Kolejny przepis w którym wykorzystuje dużą ilość świeżego szpinaku. Ja kupiłam płaty świeżego pstrąga, miał to być filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości.
Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków.
Składniki:
- 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet
- mąka do opruszenia ryby
- sok z cytryny
- 1 kg świeżego szpinaku
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany (u mnie 18%)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- Rybę umyć, oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę doprawić solą pieprzem i cytryną a następnie opruszyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Szpinak umyć, oczyścić i osuszyć.
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Następnie dodać czosnek i szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar wody odparuje.
- Do szpinaku dodać śmietanę, całość wymieszać.
- Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną rybę i piec w temperaturze 180oC przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz