poniedziałek, 20 października 2014

Pstrąg zapiekany w szpinaku


Kolejny przepis w którym wykorzystuje dużą ilość świeżego szpinaku. Ja kupiłam płaty świeżego pstrąga, miał to być filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości.
Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków.

Składniki:
  • 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet
  • mąka do opruszenia ryby
  • sok z cytryny
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany (u mnie 18%)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  1. Rybę umyć, oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę doprawić solą pieprzem i cytryną a następnie opruszyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Szpinak umyć, oczyścić i osuszyć.
  3. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Następnie dodać czosnek i szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar wody odparuje.
  4. Do szpinaku dodać śmietanę, całość wymieszać.
  5. Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną rybę i piec w temperaturze 180oC przez 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print