Ciekawym daniem na obiad jest faszerowana pieczona papryka. Przygotowanie jej nie zajmuje bardzo dużo czasu i można to zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem.
Składniki:
- 4 - 6 dużych papryk
- 2 cebule
- 500 g mięsa mielonego
- podsmażone świeże lub mrożone grzyby
- 3 pomidory
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- Ryż ugotować w osolonej wodzie.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Dalej smażąc dodać grzyby.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć twarde części i pokroić w kostkę. Pomidory i przyprawy dodać do mięsa, smażyć aż odparuje nadmiar płynu.
- Paprykę umyć, uciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne.
- Do papryki włożyć farsz, przykryć odkrojoną częścią papryki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Piec w temperaturze 180oC przez około godzinę, do momentu aż papryka zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz