środa, 8 października 2014

Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym



Szybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie.


Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 500 g mielonego mięsa
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 750 ml bulionu
  • 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • olej

Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury  180oC.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć.
  3. Do cebuli dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną papryczkę chilli i resztę przypraw. Smażyć przez chwilę.
  4. Dodać, ryż i soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty a następnie dodać gorący bulion, dynię i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko wymieszać i zagotować.
  5. Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut.
  6. Zapiekankę można posypać świeżymi liśćmi szałwii lub posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print