Szybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 świeża papryczka chilli
- 500 g mielonego mięsa
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ szklanki ryżu
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 750 ml bulionu
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 1 puszka pomidorów
- olej
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć.
- Do cebuli dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną papryczkę chilli i resztę przypraw. Smażyć przez chwilę.
- Dodać, ryż i soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty a następnie dodać gorący bulion, dynię i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko wymieszać i zagotować.
- Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut.
- Zapiekankę można posypać świeżymi liśćmi szałwii lub posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz