Moją dzisiejszą propozycją są naleśniki w innym wydaniu, a mianowicie pod postacią tortu. Danie to jest niestety dosyć pracochłonne i przygotowanie wszystkich sosów zabiera sporo czasu i wysiłku, ale efekt jest tego wart. Torcik ten nie tylko wygląda ładnie,alei równie dobrze jeśli nie lepiej smakuje.
Polecam to danie wszystkim, którym znudziły się tradycyjne naleśniki a mają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje.
Składniki:
- 7 grubych naleśników
- starty żółty ser do posypania tortu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 kg świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- olej
- sól
- pieprz
- 2 pomidory
- 2 cebule
- oliwa z papryczką chilli lub zwykła oliwa i papryczka chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- oregano
- bazylia
- szczypta mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Usmażyć naleśniki.
2. Przygotować nadzienie ze szpinaku:
- Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.
- Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Smażyć aż odparuje cała woda.
- Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć twarde części.
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć aż większość wody odparuje. Na koniec dodać mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje.
- Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i chwilę smażyć cały czas mieszając.
- Nie przerywając mieszania powoli wlewać mleko, dodać przyprawy. Nadal mieszając gotować aż sos zgęstnieje.
7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym żółtym serem.
8. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
9. Upieczony tort posypać posiekaną natką pietruszki.
Właśnie wracam z pracy i jestem głodna a tu takie rzeczy publikujesz! Nie ładnie :p robić mi smaka :)
OdpowiedzUsuń