czwartek, 2 października 2014

Tort naleśnikowy



Moją dzisiejszą propozycją są naleśniki w innym wydaniu, a mianowicie pod postacią tortu. Danie to jest niestety dosyć pracochłonne i przygotowanie wszystkich sosów zabiera sporo czasu i wysiłku, ale efekt jest tego wart. Torcik ten nie tylko wygląda ładnie,alei równie dobrze jeśli nie lepiej smakuje.
Polecam to danie wszystkim, którym znudziły się tradycyjne naleśniki a mają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje.

Składniki:
  • 7 grubych naleśników
  • starty żółty ser do posypania tortu
  • ½ pęczka natki pietruszki
nadzienie ze szpinaku:
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
nadzienie pieczarkowe:
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
nadzienie z pomidorów:
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • oliwa z papryczką chilli lub zwykła oliwa i papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • oregano
  • bazylia
  • szczypta mąki
sos beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:
1. Usmażyć naleśniki.
2. Przygotować nadzienie ze szpinaku: 
  • Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.
  • Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę.
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól  i pieprz. Smażyć aż odparuje cała woda.
3. Przygotować nadzienie z pieczarek:
  • Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.
4. Przygotować nadzienie z pomidorów:
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć twarde części.
  • Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć aż większość wody odparuje. Na koniec dodać mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje.
5. Przygotować sos beszamel:
  • Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i chwilę smażyć cały czas mieszając.
  • Nie przerywając mieszania powoli wlewać mleko, dodać przyprawy. Nadal mieszając gotować aż sos zgęstnieje.
6. Tortownicę wysmarować masłem.
7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym żółtym serem.
8. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
9. Upieczony tort posypać posiekaną natką pietruszki.




1 komentarz:

  1. Właśnie wracam z pracy i jestem głodna a tu takie rzeczy publikujesz! Nie ładnie :p robić mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń

Print