Świetna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- ½ małego selera
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć je do garnka i zalać ok. 2 l wody. Gotować około 30 minut aż warzywa zmiękną.
- Soczewicę zalać wrzątkiem i moczyć aż warzywa nie zmiękną, odlać wodę.
- Do warzyw dodać soczewicę i przyprawy. Gotować jeszcze przez około 15 minut.
- Jak zupa będzie gotowa zmiksować blenderem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Chleb lub bułkę pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni, lub z odrobiną masła by powstały grzanki.
- Zupę podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz