Niedawno dostałam dużą formę na suflet dzięki temu mogłam przygotować suflet ze szpinaku i koziego sera. Bardzo lubię szpinak a w formie sufletu i z połączeniem z kozim serem zachwycił mnie jeszcze bardziej. Ponieważ pierwszy raz piekłam tak duży suflet nie byłam pewna co do czasu pieczenia, ale myślę, że udał się bardzo dobrze.
Składniki:
- 500 g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- 40 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 200 g miękkiego sera koziego
- 4 jajka
- gałka muszkatołowa
- pieprz kajeński
- sól
- pieprz czarny
- masło do posmarowania formy
Wykonanie:
- Formę na suflet posmarować masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki i ponownie posmarować masłem.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC
- Liście szpinaku umyć, oczyścić a następnie na chwilę wstawić na ogień żeby zmniejszyły objętość. Następnie odsączyć na sicie i ostudzić. Tak przygotowany szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia dodać czosnek uważając żeby się nie spalił, mąkę, gałkę i pieprz kajeński, smażyć przez około 3 minuty.Do mąki cały czas mieszając powoli wlewać mleko. Nadal mieszając gotować sos aż zgęstnieje.
- Do sosu dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać a następnie dodać szpinak i żółtka. Całość dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie je wmieszać w masę szpinakową. Masę można ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Masę przełożyć do formy, piec przez około 23 - 25 minut. Jeśli suflety przygotowane są w mniejszych foremkach wystarczy piec je przez 13 - 15 minut.
- Suflet podawać od razu po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz