Bardzo fajna zupa z pieczonej dyni, pieczonych pomidorów, czosnku i cebuli. Zupa wyszła świetnie i na pewno w przyszłym roku też ją przygotuje ale w większej ilości.
Bulion do tej zupy można ugotować na bazie skrzydła indyka lub porcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny, ja jednak co jakiś czas gotuje większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę porcjami. Potem wystarczy tylko rozmrozić odpowiednią porcję.
Składniki:
- 500 g musu z dyni lub ok. 600 - 700 g dyni ze skórą
- 2 pomidory
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- Jeśli wykorzystujemy całą dynię, odkroić odpowiedni jej kawałek i usunąć pestki, jeśli jak w moim przypadku wykorzystujemy mus przełożyć go do żaroodpornego naczynia.
- Pomidory umyć i przekroić na pół, cebulę w łupinie przekroić na pół, przygotować ząbki czosnku w łupinach.
- Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia, dynię skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC. Warzywa piec przez około 70 minut ale w połowie pieczenia sprawdzić czy czosnek jest już miękki. Jeśli jest miękki wyciągnąć go wcześniej.
- Dynię przełożyć do garnka, dodać pomidory obrane ze skóry, cebulę i czosnek obrany z łupin oraz bulion, śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie zmiksować i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz