Jednym z moich ulubionych sezonowych ciast jest tarta dyniowa. Robię ją co roku, a że od dłuższego czasu mamy sezon dyniowy to i w tym roku musiałam ją zrobić.
Według mnie ta tarta jest rewelacyjna i polecam ją każdemu.
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
farsz:
- 800 g miąższu dyni
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wykonanie:
- Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
- Przygotować farsz: dynię zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem. Do dyni dodać resztę składników i dokładnie wymieszać
- Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np. fasolą lub grochem.
- Ciasto piec w temperaturze 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier do pieczenia, na ciasto wyłożyć farsz i piec jeszcze przez 40 minut również w temperaturze 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz