piątek, 20 marca 2015

Bułki drożdżowe - króliczki


Tym razem zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem.


Składniki:
  • ½  kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Wykonanie:
  • Przygotować ciasto:
    • Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego skruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
    • Jajka roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do mąki z drożdżami dodać szczyptę soli, masło i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym będzie lepsze.
    • Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

  • Króliczki:
    • Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce.
    • Z mniejszej kulki ciasta zrobić króliczkowi ogon.
    • Nożyczkami nacinamy uszy króliczków a wykałaczką robimy oczy.
    • Króliczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy żeby jeszcze trochę wyrosły.
    • Piec w  temperaturze 180oC do momentu aż króliczki się zarumienią, przez 20 - 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print