Tym razem zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem.
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 120 g cukru
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
- Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego skruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Jajka roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do mąki z drożdżami dodać szczyptę soli, masło i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym będzie lepsze.
- Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Króliczki:
- Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce.
- Z mniejszej kulki ciasta zrobić króliczkowi ogon.
- Nożyczkami nacinamy uszy króliczków a wykałaczką robimy oczy.
- Króliczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy żeby jeszcze trochę wyrosły.
- Piec w temperaturze 180oC do momentu aż króliczki się zarumienią, przez 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz