poniedziałek, 16 marca 2015

Pieczone udka kurczaka



Pieczone udka kurczaka są świetnym pomysłem na obiad w te dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. Przeważnie kurczaka przyprawiam dzień wcześniej, dzięki czemu na drugi dzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika.

Składniki:
  • udka kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • olej
  • świeże liście szałwii
  • kilka ziemniaków
Wykonanie:
  1. Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć oliwą z suchymi przyprawami i posypać posiekaną natką pietruszki. Kurczaka przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Kurczaka ułożyć na wysmarowanej olejem formie do pieczenia i posypać liśćmi szałwii.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Ziemniaki ułożyć pomiędzy kurczakiem i posolić.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez około godzinę, do momentu aż kurczak i ziemniaki będą miękkie. Na pierwsze pół godziny kurczaka przykryć pokrywką lub folią aluminiową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print