Pieczone udka kurczaka są świetnym pomysłem na obiad w te dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. Przeważnie kurczaka przyprawiam dzień wcześniej, dzięki czemu na drugi dzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Składniki:
- udka kurczaka
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- oregano
- tymianek
- bazylia
- natka pietruszki
- olej
- świeże liście szałwii
- kilka ziemniaków
- Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć oliwą z suchymi przyprawami i posypać posiekaną natką pietruszki. Kurczaka przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Kurczaka ułożyć na wysmarowanej olejem formie do pieczenia i posypać liśćmi szałwii.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Ziemniaki ułożyć pomiędzy kurczakiem i posolić.
- Piec w temperaturze 180oC przez około godzinę, do momentu aż kurczak i ziemniaki będą miękkie. Na pierwsze pół godziny kurczaka przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz