Jajka tak zrobione są świetną dekoracją. Zrobienie ich nie jest trudne, ale mnie za pierwszym razem trochę popękały, wiec w zasadzie żeby zrobić idealne serduszka trzeba trochę poćwiczyć.
Do zrobienia takich jajek potrzeba:
- jajka
- garnek z wodą do ugotowania jajek
- kartonik
- gumki recepturki
- patyczki do jedzenia
I do dzieła:
- Kartonik zginamy na pół. Wielkość kartonika ma być taka, żeby zmieściło się w nim jajko. Ja użyłam okładkę bloku rysunkowego więc dodatkowo obłożyłam go folią.
- Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Ugotowane jajka wyciągamy na deskę i czekamy ok. 2 minuty żeby trochę ostygły, ale były jeszcze gorące.
- Jajka obieramy ze skorupki, wkładamy do kartonika, na środek jajka wkładamy pałeczkę, którą delikatnie dociskamy do jajka. Końce kartonika razem z pałeczką zawiązujemy gumkami. Uwaga czym mocniej dociśniemy pałeczkę, tym ładniejsze będzie serce, ale jeśli dociśniemy zbyt mocno to jajko może pęknąć.
- Jajko zostawiamy aż całkowicie wystygnie, można je też włożyć na 15 minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz