wtorek, 3 marca 2015

Ciasteczka z mąki ryżowej


Jakiś czas temu kupiłam mąkę ryżową i zastanawiałam się co z niej zrobić. W końcu zdecydowałam się na kruche ciasteczka. Ciasteczka wyszły smaczne o ciekawym smaku, jednak dość suche, ale do kawy czy herbaty dobrze pasują.


Składniki:
  • 500 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 margaryna

Wykonanie:
  1. W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać jajka i margarynę a następnie zagnieść ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka foremkami lub robić kulki z małych porcji ciasta, rozgnieść je i poukładać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w  temperaturze 180oC do momentu aż ciastka się zarumienią przez około 10 - 15 minut.
  4. Ciastka ostudzić.




1 komentarz:

Print