Jakiś czas temu kupiłam mąkę ryżową i zastanawiałam się co z niej zrobić. W końcu zdecydowałam się na kruche ciasteczka. Ciasteczka wyszły smaczne o ciekawym smaku, jednak dość suche, ale do kawy czy herbaty dobrze pasują.
Składniki:
- 500 g mąki ryżowej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 margaryna
Wykonanie:
- W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać jajka i margarynę a następnie zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka foremkami lub robić kulki z małych porcji ciasta, rozgnieść je i poukładać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180oC do momentu aż ciastka się zarumienią przez około 10 - 15 minut.
- Ciastka ostudzić.
kosmiczne ;)
OdpowiedzUsuń