Korzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny.
Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy.
Składniki:
- 20 g parmezanu
- 15 g bułki tartej
- ok. 35 g kiełków rzeżuchy
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 300 ml pełnotłustego mleka
- 4 jajka
- 100 g sera turkusowy lazur
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC.
- Parmezan wymieszać z bułką tartą. Formę na suflet wysmarować masłem i obsypać połową bułki z parmezanem.
- Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka jaj od białek, białka ubić na sztywną pianę.
- Odlać ¼ szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę kukurydzianą. Resztę mleka mocno podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącego mleka cały czas mieszając powoli wlać mleko z mąką kukurydzianą oraz dodać sól i pieprz. Nie przestając mieszać podgrzewać mleko do momentu aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.
- Mleko z mąką zdjąć z ognia i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Żółtka dokładnie utrzeć z masą.
- Do masy dodać musztardę i ser pleśniowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać.
- Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do formy na suflet, wierzch posypać resztą bułki z parmezanem. Ja dodatkowo starłam jeszcze odrobinę parmezanu na wierzch sufletu.
- Piec w temperaturze 200oC przez 30 minut.
- Podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika, zanim suflet opadnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz