wtorek, 22 października 2013

Racuchy z Jabłkami


Chyba wszyscy znają racuchy z jabłkami. Moja babcia podawała je oprószone cukrem pudrem. Były słodkie i pyszne. Moje może nie dorównują tym babcinym i raczej nigdy nie dorównają ale i tak są pyszne. Robi się je łatwo i szybko.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde)
  • cukier

Wykonanie:
  1. Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki.
  2. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
  3. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki).
  4. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
  5. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawać same lub posypane cukrem albo cukrem pudrem.







1 komentarz:

  1. Mniam mniam :) Będą w u nas w sobotę! Z twojego przepisu. Patryk się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń

Print