wtorek, 13 maja 2014

Crème brûlée


Crème brûlée czyli przypalony krem idealnie nadaje się na deser jako zakończenie pysznego obiadu. Delikatny waniliowy krem przykryty karmelizowanym cukrem jest pyszny i potrafi zaskoczyć każdego kto próbuje go po raz pierwszy. Dla mnie najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony, np. po nocy spędzonej w lodówce.
Przepis ten wystarczy na przygotowanie około 6 kokilek.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 400 ml śmietany 36%
  • ¼ szklanki białego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii
  • brązowy cukier do posypania kremu


Wykonanie:
  1. Biały cukier i cukier z wanilią wymieszać ze sobą, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać żeby nie napowietrzyć masy. Jeśli używamy całą wanilię należy przeciąć ją na pół i dodać do masy ziarna wanilii.
  2. Śmietanę doprowadzić do wrzenia i od razu ściągnąć z ognia. Podczas podgrzewania, śmietanę trzeba cały czas mieszać i uważać żeby ją nie przypalić.
  3. Śmietanę dodawać do żółtek po jednej łyżce, cały czas delikatnie mieszając masę aby ją zbytnio nie napowietrzyć. Jeżeli w masie są grudki to można całość przelać przez sito by uzyskać gładką masę. Jeśli używamy całą wanilię, masę razem z przeciętą wcześniej laską wanilii warto włożyć na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły.
  4. Gotową masę przelać do kokilek, foremki ułożyć w formie którą należy wypełnić zimną wodą do połowy wysokości kokilek. UWAGA trzeba uważać, żeby przy nalewaniu wody i przenoszeniu formy do piekarnika ani jedna kropla wody nie dostała się do deseru ponieważ wtedy deser się nie uda.
  5. Całość zapiekać przez około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 110oC. 
  6. Ostudzony i schłodzony w lodówce krem posypać brązowym cukrem i karmelizować go za pomocą palnika kuchennego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print