środa, 10 sierpnia 2016

Domowa pizza


Domowa pizza a raczej zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Najważniejsze jest ciasto, natomiast dodatki dowolne, można do niej dać wszystko co się lubi.




Składniki:
ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml wody
nadzienie:
  • koncentrat pomidorowy
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • żółty ser - starty
  • oliwki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym  lub w oleju
  • olej, oregano, bazylia, sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

  1. Ciasto:
    • Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokruszone drożdże, olej i ponad pół wody. Ciasto zagniatać stopniowo dodając wodę. Czym dłużej zagniata się ciasto drożdżowe tym lepsze wychodzi.
    • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na natłuszczoną formę.
  2. Nadzienie:
    • Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i pokroić w plastry. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem a następnie smażyć aż woda z pieczarek odparuje.
    • Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać bazylią i oregano, a następnie układać pozostałe składniki: starty ser, pieczarki, tuńczyk, oliwki. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem. Wierzch pizzy posypać ziołami i papryką.
    • Piec w temperaturze 180oC przez 40 - 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print