Domowa pizza a raczej zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Najważniejsze jest ciasto, natomiast dodatki dowolne, można do niej dać wszystko co się lubi.
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 250 ml wody
- koncentrat pomidorowy
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- żółty ser - starty
- oliwki
- puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- olej, oregano, bazylia, sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
- Ciasto:
- Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokruszone drożdże, olej i ponad pół wody. Ciasto zagniatać stopniowo dodając wodę. Czym dłużej zagniata się ciasto drożdżowe tym lepsze wychodzi.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na natłuszczoną formę.
- Nadzienie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i pokroić w plastry. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem a następnie smażyć aż woda z pieczarek odparuje.
- Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać bazylią i oregano, a następnie układać pozostałe składniki: starty ser, pieczarki, tuńczyk, oliwki. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem. Wierzch pizzy posypać ziołami i papryką.
- Piec w temperaturze 180oC przez 40 - 45 minut.
warto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuńZamawiam często pizzę, ale jednak domowa zawsze wygrywa smakiem.
OdpowiedzUsuń