środa, 18 grudnia 2013

Domowy makaron


Święta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach.
Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny.


Składniki:
  • 400 g mąki
  • 3 jaja
  • 5-8 łyżek gorącej wody
  • szczypta soli


Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z solą, dodać jajka i połowę wody, zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać resztę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  2. Można przygotować ciasto ale nie jest to konieczne. Miskę rozgrzać nalewając do niej wrzątek. Ciasto przykryć miską i poczekać aż miska ostygnie.
  3. Ciasto podzielić na porcje, w razie potrzeby można podsypać pod nie mąkę i bardzo cienko rozwałkować. Sęki stolnicy powinny prześwitywać przez ciasto. Rozwałkowane ciasto rozwiesić by trochę przeschło.
  4. Ciasto rozłożyć na stolnicy, posypać mąką, zwinąć i pokroić na nitki o dowolnej grubości. Można też do krojenia użyć maszynki do krojenia makaronu.
  5. Gotowy makaron ugotować wrzucając go na wrzącą osoloną wodę. Długość gotowania zależy od grubości makaronu. Po ugotowaniu i odcedzeniu należy go przepłukać zimną wodą bo inaczej się poskleja.
  6. Jeśli suszymy makaron należy go dokładnie posypać mąką i rozrzucić w ciepłym miejscu. Dobrze wysuszony makaron można przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print