Ostatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki. Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam już rok temu. Wyglądają bardzo ładnie a jeśli zrobić by w nich dziurki przed pieczeniem, mogą być równie wspaniałą ozdobą choinkową.
Z tego przepisu można zrobić bardzo dużo pierniczków.
Składniki:
- 2 kg mąki
- 3 opakowania przypraw do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 10 żółtek
- 500 g miodu
- 1 opakowanie masła
- 1 opakowanie margaryny
- 1 kg cukru
- 50 g kakao
- Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić.
- Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto.
- Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku.
- Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki.
- Piec w temperaturze 170oC przez około 9 minut.
- Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy ostygną.
Justyna szalejesz :D
OdpowiedzUsuń