wtorek, 10 grudnia 2013

Pierniczki Witrażyki


Ostatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki. Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam już rok temu. Wyglądają bardzo ładnie a jeśli zrobić by w nich dziurki przed pieczeniem, mogą być równie wspaniałą ozdobą choinkową.
Z tego przepisu można zrobić bardzo dużo pierniczków.
Składniki:
  • 2 kg mąki
  • 3 opakowania przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 żółtek
  • 500 g miodu
  • 1 opakowanie masła
  • 1 opakowanie margaryny
  • 1 kg cukru
  • 50 g kakao
Wykonanie:
  1. Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić.
  2. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto.
  3. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku.
  4. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki.
  5. Piec w temperaturze 170oC przez około 9 minut.
  6. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy ostygną.





1 komentarz:

Print