wtorek, 19 maja 2015

Pieczone warzywa


Pieczone warzywa są rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki.




Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 buraki
marynata:
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżki miodu
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki w półkrążki.
  2. Rozmaryn i kolendrę rozetrzeć w moździerzu lub zmielić młynkiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  3. Warzywa wymieszać z marynatą - można to zrobić w jednej misce lub oddzielić buraki do odobnej miski. Warzywa odstawić do lodówki na conajmniej godzinę.
  4. Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez godzinę, lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać warzywa.





3 komentarze:

  1. witam,
    świetny przepis :)

    ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń

Print