środa, 13 maja 2015

Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym


Bardzo lubię krwiste mięso, a w szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie.


Składniki:
  • polędwica wołowa
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 120 ml śmietany 18%
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:
  1. Polędwicę umyć i osuszyć a następnie natrzeć majerankiem, tymiankiem i pieprzem.
  2. Przygotować marynatę mieszając ze sobą miód i musztardę. Polędwicę dokładnie posmarować miodem i musztardą, dodać resztę marynaty, przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  3. Patelnię z olejem mocno nagrzać a następnie chwilę obsmażyć polędwicę z każdej strony. Dodać resztę marynaty, doprawić solą i wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut (powinno wyjść krwiste).
  4. Mięso wyciągnąć i zostawić na talerzu by odpoczęło.
  5. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub dodać trochę musztardy.
  6. Mięso pokroić w grube plastry i polać sosem.






1 komentarz:

Print