Karczek upieczony na soli jest rewelacyjny nie tylko na ciepło ale i na zimno. Polecam gorąco. Pierwszy raz taki karczek przyrządził mój mąż już jakiś czas temu, niestety tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem nie udało się dostać mięsa w całości, więc postanowiliśmy wypróbować oprócz sprawdzonego przepisu z ziołami prowansalskimi również marynatę z musztardy i miodu. Według mnie wersja z ziołami prowansalskimi jest o wiele lepsza.
Jeśli chodzi o przyprawianie to zasada jest jedna, użyj takich przypraw jakie lubisz.
Karczek pieczony na soli w ziołach prowansalskich
Składniki:
- 1 kg karczku w jednym kawałku
- sól
- pieprz
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 0,5 opakowania ziół prowansalskich
- 1 kg soli
Wykonanie:
- Mięso umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą, pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami prowansalskimi. Zioła powinny równomiernie pokrywać cały kawałek mięsa.
- Mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC
- Na dno blaszki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wysypać sól tak by powstała warstwa o grubości 1 cm. Mięso położyć na soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC
- Mięso piec 15nut następnie obniżyć temperaturę do 180oC i piec przez 1 godzinę. Potem obniżyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze 30 minut. Ogólna zasada jest taka że czas pieczenia to 15 minut w temperaturze 220oC, 1 godzina na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180oC a następnie obniżenie temperatury do 150oC i pieczenie mięsa jeszcze 30 minut. Oczywiści mięso trzeba kontrolować w trakcie pieczenia bo każdy piekarnik piecze inaczej. Mięso powinno być dobrze wypieczone.
Karczek pieczony na soli w musztardzie z miodem
Składniki:
- 1 kg karczku w jednym kawałku
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki musztardy lub jak w moim przypadki 2 łyżeczki angielskiej musztardy w proszku rozrobionych w 1 łyżeczce wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 kg soli
Wykonanie:
- Mięso umyć i osuszyć.
- Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki czyli miód, musztardę, oliwę, cytrynę i rozmaryn.
- Mięso natrzeć marynatą, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC
- Na dno blaszki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wysypać sól tak by powstała warstwa o grubości 1 cm. Mięso położyć na soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC
- Mięso piec 15nut następnie obniżyć temperaturę do 180oC i piec przez 1 godzinę. Potem obniżyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze 30 minut. Ogólna zasada jest taka że czas pieczenia to 15 minut w temperaturze 220oC, 1 godzina na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180oC a następnie obniżenie temperatury do 150oC i pieczenie mięsa jeszcze 30 minut. Oczywiści mięso trzeba kontrolować w trakcie pieczenia bo każdy piekarnik piecze inaczej. Mięso powinno być dobrze wypieczone.
Świetny przepis! Moim zdaniem taki sposób przyprawiania jest najbardziej efektowny.
OdpowiedzUsuńPrzepis znakomity, w dodatku jak ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń