środa, 30 stycznia 2019

Karczek pieczony na soli - dwie wersje


Karczek upieczony na soli jest rewelacyjny nie tylko na ciepło ale i na zimno. Polecam gorąco. Pierwszy raz taki karczek przyrządził mój mąż już jakiś czas temu, niestety tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem nie udało się dostać mięsa w całości, więc postanowiliśmy wypróbować oprócz sprawdzonego przepisu z ziołami prowansalskimi również marynatę z musztardy i miodu. Według mnie wersja z ziołami prowansalskimi jest o wiele lepsza.
Jeśli chodzi o przyprawianie to zasada jest jedna, użyj takich przypraw jakie lubisz.


Karczek pieczony na soli w ziołach prowansalskich

Składniki:
  • 1 kg karczku w jednym kawałku
  • sól
  • pieprz
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 0,5 opakowania ziół prowansalskich
  • 1 kg soli

Wykonanie:
  1. Mięso umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą, pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami prowansalskimi. Zioła powinny równomiernie pokrywać cały kawałek mięsa.
  2. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC
  4. Na dno blaszki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wysypać sól tak by powstała warstwa o grubości 1 cm. Mięso położyć na soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC
  5. Mięso piec 15nut następnie obniżyć temperaturę do 180oC i piec przez 1 godzinę. Potem obniżyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze 30 minut. Ogólna zasada jest taka że czas pieczenia to 15 minut w temperaturze  220oC,  1 godzina na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180oC a następnie obniżenie temperatury do 150oC i pieczenie mięsa jeszcze 30 minut. Oczywiści mięso trzeba kontrolować w trakcie pieczenia bo każdy piekarnik piecze inaczej. Mięso powinno być dobrze wypieczone.



Karczek pieczony na soli w musztardzie z miodem

Składniki:
  • 1 kg karczku w jednym kawałku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki musztardy lub jak w moim przypadki 2 łyżeczki angielskiej musztardy w proszku rozrobionych w 1 łyżeczce wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 kg soli

Wykonanie:
  1. Mięso umyć i osuszyć.
  2. Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki czyli miód, musztardę, oliwę, cytrynę i rozmaryn.
  3. Mięso natrzeć marynatą,  przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC
  5. Na dno blaszki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wysypać sól tak by powstała warstwa o grubości 1 cm. Mięso położyć na soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC
  6. Mięso piec 15nut następnie obniżyć temperaturę do 180oC i piec przez 1 godzinę. Potem obniżyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze 30 minut. Ogólna zasada jest taka że czas pieczenia to 15 minut w temperaturze  220oC,  1 godzina na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180oC a następnie obniżenie temperatury do 150oC i pieczenie mięsa jeszcze 30 minut. Oczywiści mięso trzeba kontrolować w trakcie pieczenia bo każdy piekarnik piecze inaczej. Mięso powinno być dobrze wypieczone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print