czwartek, 15 sierpnia 2013

Faszerowane Bakłażany


Uwielbiam bakłażany, to moje ulubione warzywo. Niestety ciężko znaleźć te warzywa świeże i ładne, takie, że aż proszą żeby je zjeść. Bakłażany świetnie nadają się do różnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje.


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa

Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Bakłażany wydrążyć, miąższ pokroić na kostkę wielkości zbliżonej do papryki.
  2. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, smażyć chwile uważając żeby czosnek się nie przypalił.
  3. Dodać mięso, smażyć aż całość mięsa zmieni kolor.
  4. Dodać paprykę, smażyć 10 minut, następnie dodać pomidory i przyprawy, całość smażyć przez 20 minut.
  5. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, smażyć 15 minut.
  6. Wydrążone bakłażany wypełnić przygotowanym farszem, przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Zapiekać przez 40 - 45 minut w temperaturze 180oC.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print