Uwielbiam bakłażany, to moje ulubione warzywo. Niestety ciężko znaleźć te warzywa świeże i ładne, takie, że aż proszą żeby je zjeść. Bakłażany świetnie nadają się do różnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Bakłażany wydrążyć, miąższ pokroić na kostkę wielkości zbliżonej do papryki.
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, smażyć chwile uważając żeby czosnek się nie przypalił.
- Dodać mięso, smażyć aż całość mięsa zmieni kolor.
- Dodać paprykę, smażyć 10 minut, następnie dodać pomidory i przyprawy, całość smażyć przez 20 minut.
- Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, smażyć 15 minut.
- Wydrążone bakłażany wypełnić przygotowanym farszem, przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Zapiekać przez 40 - 45 minut w temperaturze 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz