Surówka z białej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadów. Gdy pojawia się młoda kapusta i młode marchewki, trzeba to wykorzystać. Surówkę tą trzeba podawać zaraz po przygotowaniu.
Składniki:
- ½ główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- ½ pęczku natki pietruszki
- 1 mała cebula biała lub czerwona
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
- sok z cytryny
- sól
Wykonanie:
- Kapustę poszatkować, posolić i odstawić by puściła sok. Ja kapustę przygotowuje kilka godzin wcześniej.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Pietruszkę umyć i posiekać.
- Mocno odcisnąć sok z kapusty.
- Do kapusty dodać wcześniej przygotowane warzywa, dodać oliwę i doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz