środa, 21 sierpnia 2013

Surówka z Białej Kapusty


Surówka z białej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadów. Gdy pojawia się młoda kapusta i młode marchewki, trzeba to wykorzystać. Surówkę tą trzeba podawać zaraz po przygotowaniu.



Składniki:
  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • 1 mała cebula biała lub czerwona
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • sól

Wykonanie:
  1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić by puściła sok. Ja kapustę przygotowuje kilka godzin wcześniej.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  5. Pietruszkę umyć i posiekać.
  6. Mocno odcisnąć sok z kapusty.
  7. Do kapusty dodać wcześniej przygotowane warzywa, dodać oliwę i doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać i od razu podawać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print