Naleśniki ze szpinakiem posypane żółtym serem i zapiekane robiłam już kilka lat temu. Były pyszne a ja zupełnie zapomniałam, że można je przyrządzić w taki sposób. Naleśniki okazały się nawet lepsze niż pamiętałam.
Naleśniki robiłam według poniższego przepisu. Wyszło ich więcej niż potrzebowałam, ale nic nie szkodzi, posmarowane konfiturą z wiśni były pyszne.
Składniki:
Ciasto (około 8 dużych naleśników):
- 1,5 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 500 g szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- ½ opakowania sera feta
- starty ser żółty do posypania naleśników przed zapiekaniem
Wykonanie:
1. Przygotować ciasto:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek.
- Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.
2. Przygotować farsz:
- Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.
- Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swołą objętość o conajmniej połowę.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołową i pieprz. Smażyć aż odparuje woda.
- Szpinak ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ser feta pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i wymieszać.
3. Usmażyć naleśniki:
- Ciasto jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek.
- Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą.
- Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować.
- Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem.
4. Na środek naleśnika nałożyć farsz, następnie naleśniki zwinąć lub złożyć w kopertę.
5. Naleśniki przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem.
6. Naleśniki posypać startym serem i piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
Aż mi ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuń