Były już muffiny z czarną porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 300 g mąki
- 80 g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 130 ml oleju
- 250 g jagód
Wykonanie:
- Jagody umyć i oczyścić.
- Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
- Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki.
- Do ciasta dodać jagody, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.
Za chwilkę wyciągam z piekarnika:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!