czwartek, 8 sierpnia 2013

Muffiny z Jagodami


Były już muffiny z czarną porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno.



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 130 ml oleju
  • 250 g jagód

Wykonanie:
  1. Jagody umyć i oczyścić.
  2. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
  3. Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki.
  4. Do ciasta dodać jagody, wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do foremek.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.









1 komentarz:

Print