Kisiel można zrobić praktycznie z każdego owocu, i w zasadzie zawsze robi się go tak samo. Był już kisiel z wiśni i z czarnej porzeczki, nadeszła więc pora na kisiel zrobiony z jagód. Słodki, pyszny po prostu palce lizać.
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Jagody umyć, oczyścić, zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 1 szklanką wody. Zagotować.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody.
- Mąkę wlewać powoli do gotujących się jagód cały czas mieszając.
- Zagotować, przełożyć do miseczek. Można podawać na zimno i na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz