Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystywana rabarbaru, jest zrobienie z niego kompotu. W zależności od ilości dodanego cukru może on być słodki lub kwaśny i orzeźwiający. Ja zdecydowanie wolę ten drugi sposób, a jeśli dla kogoś będzie za kwaśny to zawsze można go dodatkowo posłodzić cukrem lub miodem.
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 1,5 l wody
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 plasterki cytryny
Wykonanie:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Tak przygotowany rabarbar przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż rabarbar będzie miękki około 30 minut.
- Dodać cynamon i cukier, gotować przez 2 - 5 minut.
- Ostudzić i wrzucić do niego plastry cytryny.
Jesteś sprinterką w wypuszczaniu kolejnych postów :) ja na razie czekam na natchnienie. Też uważam, że kompot z rabarbaru to doskonałe orzeźwienie w takie upalne dni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń