Sałatka tą jakiś czas temu robiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów. Sałatka ta jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego.
Składniki:
- 5 kg ogórków
- ½ kg marchewki
- ½ kg cebuli
- ½ kg czerwonej papryki
- 1 główka czosnku
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka oleju
Wykonanie:
- Ogórki umyć, połowę obrać, wszystkie pokroić w cienkie plastry.
- Marchewkę obrać, i pokroić w plasterki. Dodać do ogórków.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra. Dodać do marchewki.
- Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok.
- Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin.
- Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche bez ani jednej kropli wody. Słoiki pasteryzować np w piekarniku.
Pasteryzacja w piekarniku:
- Do zimnego piekarnika włożyć słoiki tak, żeby słoiki się nie dotykały.
- Włączyć grzanie z dołu i z góry na temperaturę 130oC. Słoiki trzymać w piekarniku przez godzinę od osiągnięcia temperatury 130oC. Po godzinie wyłączyć piekarnik ale nie wyciągać słoików. Słoiki powinny wystygnąć w piekarniku.
brak soli
OdpowiedzUsuńA gdzie sól?
OdpowiedzUsuńMam zamiar dzisiaj wziąć się za tą sałatkę i pytanie jak poprzednicy... Bez soli??
OdpowiedzUsuńDawaliście sól?
OdpowiedzUsuń