poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Fasolka po Katalońsku


Fasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą fasolki polanej tartą bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia.
Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji.


Składniki:
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 5 dużych ziemniaków
  • 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mielona czerwona słodka papryka
  • szczypiorek
  • olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki



Wykonanie:
  1. Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, osuszyć. Usmażyć w głębokim oleju lub w frytkownicy.
  3. Pomidory umyć i przekroić na połowy.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Cebulę zeszklić na oleju na dużej patelni, dodać czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić.
  6. Dodać ugotowaną fasolkę i usmażone ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut.
  7. Dodać pomidorki, smażyć aż pomidory się zagrzeją.
  8. przełożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print