Fasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą fasolki polanej tartą bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia.
Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 5 dużych ziemniaków
- 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mielona czerwona słodka papryka
- szczypiorek
- olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki
Wykonanie:
- Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, osuszyć. Usmażyć w głębokim oleju lub w frytkownicy.
- Pomidory umyć i przekroić na połowy.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Cebulę zeszklić na oleju na dużej patelni, dodać czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić.
- Dodać ugotowaną fasolkę i usmażone ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut.
- Dodać pomidorki, smażyć aż pomidory się zagrzeją.
- przełożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz