niedziela, 4 sierpnia 2013

Domowe Lody Jagodowe


Były już lody z wiśni i czarnej porzeczki więc czemu nie zrobić lodów jagodowych. Ostatnio przeczytałam skład lodów, które można kupić w sklepie i w porównaniu z domowymi nie mają szans. Nie chodzi tylko o całą listę ulepszaczy i wzmacniaczy smaku ale i o smak. Domowe lody rządzą ;)



Składniki:
  • 2 szklanki jagód
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej)


Wykonanie:
  1. Jagody umyć, oczyścić i zmiksować blenderem.
  2. Śmietanę ubić, dodać jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę.
  3. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać, dodać cukier według własnego uznania i całość jeszcze raz wymieszać.
  4. Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć go i włożyć do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po pierwszej i drugiej godzinie w zamrażalniku lody należy przemieszać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print