Były już lody z wiśni i czarnej porzeczki więc czemu nie zrobić lodów jagodowych. Ostatnio przeczytałam skład lodów, które można kupić w sklepie i w porównaniu z domowymi nie mają szans. Nie chodzi tylko o całą listę ulepszaczy i wzmacniaczy smaku ale i o smak. Domowe lody rządzą ;)
Składniki:
- 2 szklanki jagód
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej)
Wykonanie:
- Jagody umyć, oczyścić i zmiksować blenderem.
- Śmietanę ubić, dodać jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę.
- Dodać zmiksowane jagody i wymieszać, dodać cukier według własnego uznania i całość jeszcze raz wymieszać.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć go i włożyć do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po pierwszej i drugiej godzinie w zamrażalniku lody należy przemieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz