Muffiny to moje ulubione ciastka. Można je robić na słodko praktycznie z wszystkimi owocami, lub na słono czy ostro np. z mięsem. Tym razem przygotowałam muffiny z czarną porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną.
Składniki:
- 300 g mąki
- 80 g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 130 ml oleju
- 300 g czarnej porzeczki
Wykonanie:
- Porzeczki umyć i oczyścić.
- Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
- Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki.
- Do ciasta dodać porzeczki, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.
Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń